Laat ik mijn kind vaccineren tegen Covid-19 of niet?
De meeste volwassen Nederlanders hebben zich ergens in de afgelopen maanden laten inenten tegen Covid-19. Wij behoren tot de groep die bedankt hebben, maar wij snappen ook dat mensen een andere keuze hebben gemaakt. Overwegingen om het wel te doen die wij voorbij hebben zien komen zijn:
- het beschermd willen zijn tegen de ziekte,
- anderen willen beschermen,
- je in een sociale omgeving bevinden waar niet meedoen (en soms zelfs twijfelen al) op onbegrip stuit,
- de mogelijkheid dat je je baan verliest,
- en niet in de laatste plaats vrijheid terug willen.
Dat dit nieuwe type vaccin risico’s met zich meebrengt, waarvan niemand nog weet hoe het gaat uitpakken, staat bij de meesten van ons niet zo op het netvlies. Immers, als het echt niet verantwoord zou zijn, dan zouden de overheid, onze huisartsen en specialisten in het ziekenhuis het niet aanbevelen toch?
Tijdelijke goedkeuring
Opnieuw staan velen nu voor een keuze. Minister de Jonge zegt dat het nodig is om kinderen te laten inenten, om als het ware een immunologisch schild te vormen voor kwetsbare medeburgers. Vaccinfabrikant BioNTech/Pfizer heeft één onderzoek gedaan bij kinderen vanaf 12 jaar, waarna de EMA (Europese Medicine Agency) ook voor deze leeftijdscategorie een tijdelijke goedkeuring heeft gegeven. De goedkeuring is tijdelijk, omdat alle testfasen nog lopen. Voor het Pfizer-vaccin geldt dat er pas eind 2023 een definitieve goedkeuring kan komen. Het kan ook van de markt gehaald worden.
Opnieuw spelen meerdere overwegingen een rol. Sociale druk is een grote merken we. We horen bijvoorbeeld ‘Wat als mijn kind straks niet meer bij vriendjes mag spelen’, ‘wat als mijn kind geweigerd wordt bij de sportclub of andere activiteiten zoals pretparken, bioscopen en dergelijke’. En natuurlijk willen we allemaal bijdragen aan de bescherming van andere mensen en het voorkomen van nieuwe maatregelen, waar we als samenleving in z’n geheel de dupe van zijn.
Informatiejungle
Voor Ogen Wijd Open blijven we op de hoogte van de wereldwijde ontwikkelingen rondom het hele vaccinatieverhaal. Er is ontzettend veel informatie te vinden, als je weet waar je moet zoeken. De informatie is afkomstig van een scala aan websites, alternatieve mediaplatforms en Telegramgroepen (Telegram is een alternatief voor What’s app).
We begrijpen dat dit kan voelen als een soort jungle: waar moet je beginnen en welke informatie kun je vertrouwen? En vooral ook: waarom zou je? Je kunt toch gewoon vertrouwen op de informatie van de Rijksoverheid?
Wij hebben inmiddels een aantal informatiebronnen tot onze beschikking die we betrouwbaar vinden in hun informatie en de manier waarop het gebracht wordt. Eén daarvan is het Artsen Covid Collectief, een stichting van Nederlandse artsen en medisch professionals die zich zorgen maakt over de enorme negatieve effecten en schade van het huidige coronabeleid in Nederland. Ze pleiten voor een risicogestuurd beleid met evenwichtige regels en voeren een open debat. Fundamentele waarden waar zij voor staan is het zelfbeschikkingsrecht en het recht op lichamelijke integriteit.
Brochure met 10 redenen om het (nog) niet te doen
In het kader van het vaccineren van kinderen heeft het artsencollectief een brochure uitgegeven, met 10 argumenten om je kind (nog) niet te laten vaccineren. Wij vinden het jammer dat dit soort informatie het grootste deel van de Nederlanders niet bereikt. Want we kunnen pas een weloverwogen keuze maken als we alle informatie hebben. Uit ons onderzoek blijkt helaas dat de overheid en media een eenzijdig beeld geven en dat mensen daarmee de gewenste richting op gestuurd worden. We zouden iedereen op zijn of haar hart willen drukken om je goed te laten informeren. Om de brochure te lezen en te delen met mensen uit je omgeving, om er toch over te praten, ook al is het een beladen onderwerp. En als je voelt dat je het (nog) niet wilt, luister naar die stem.
Mocht je behoefte hebben om in contact te komen met andere mensen om hierover uit te wisselen, dan kun je eens kijken op www.wijdeouders.nl.
Ook als je kinderen hebt vanaf 16 jaar, die zelf mogen beslissen, ga het gesprek met ze aan. Onze ervaring is dat het belangrijk is om echt te luisteren naar elkaar, begrip voor elkaar te hebben en uiteindelijk iedereen in zijn of haar waarde te laten. Mijn dochter van 17 is een tijdje bang geweest om uit haar vriendinnengroep verstoten te worden als ze zich niet zou laten inenten. Door het bespreekbaar te maken, ontdekte ze dat ze niet de enige was die het niet ging doen en dat de vriendinnen elkaar ‘gewoon’ respecteerden in hun keuze.
De brochure is via deze link te downloaden: https://artsencollectief.nl/wp-content/uploads/2021/07/AC-info-jongerenvaccinatie12juli.pdf
Kort vatten we de 10 overwegingen hier samen:
- Kinderen worden zelden ziek en zijn geen ‘verspreiders’. De overgrote meerderheid van de kinderen krijgt meestal geen of slechts milde klachten van corona. Een griepinfectie bijvoorbeeld geeft meer risico op ernstige klachten en ziekenhuisopname.
- Een kind is geen immunologisch ‘schild’. Het vaccineren van kinderen zou moeten voorkomen dat ze besmettelijk zijn voor anderen, zodat het R-getal daalt en minder mensen geïnfecteerd raken. Inmiddels wordt echter steeds duidelijker dat je het virus gewoon nog kunt doorgeven als je gevaccineerd bent. En zoals nu blijkt werkt het vaccin ook niet (afdoende) bij nieuwe, dominante varianten zoals de Deltavariant.
- Er zijn genoeg andere opties voor volwassenen. Deze overweging druist in tegen het dominante verhaal, maar het is de waarheid! Allereerst is deze crisis een appèl aan ieder persoon om door leefstijlverandering aan de eigen gezondheid te werken. De brochure noemt met name overgewicht en diabetes als grote risicofactoren. Wij lezen ook veel over voedingstekorten die samenhangen met een ernstiger ziekteverloop. Daarnaast zijn er inmiddels behandelprotocollen ontwikkeld, waar wereldwijd patiënten succesvol mee behandeld worden. Deze richten zich met name op vroegtijdige behandeling, zodat ziekenhuisopname in veel gevallen voorkomen kan worden.
- Het Pfizer-vaccin heeft een ‘noodvergunning’. Pas in december 2023 moet de producent het laatste klinische onderzoeksrapport indienen over de werkzaamheid en veiligheid. Daarmee is het een ‘experimenteel’ vaccin: de onderzoeksfase is nog niet afgerond.
- Bijwerkingen op korte termijn. Gangbare bijwerkingen komen ook bij de coronavaccinatie voor. In de Europese bijwerkingendatabase ‘EudraVigilance’ van de EMA zijn echter in de eerste helft van dit jaar voor 0- tot 18-jarigen vijf sterfgevallen gemeld na toediening van het Pfizer-vaccin. Daarnaast waren er 376 ernstige bijwerkingen gemeld (waaronder ontsteking van de hartspier en het hartzakje). Wetenschappelijk onderzoek (o.a. Harvard-Pilgrim onderzoek*) schat een enorme onderrapportage van bijwerkingen. Schrik niet, dit onderzoek komt uit op slechts 1% van alle neveneffecten die gemeld worden.
- Bijwerkingen op middellange termijn. Niemand weet hoe veilig het vaccineren van kinderen en tieners is, omdat dit zich nog volledig moet uitwijzen in de praktijk. Kinderen lijken tien keer meer kans te hebben op ernstige en levensbedreigende bijwerkingen na coronavaccinatie dan op een ziekenhuisopname door de ziekte zelf.
Over mogelijke schade op de lange duur weten we helemaal niets. Niemand weet nog welke bijwerkingen kunnen optreden na één, twee, vijf, tien of dertig jaar. Het vaccin is gebaseerd op een nieuwe techniek, die nog nooit op kinderen is toegepast. - Risico’s waar je (bijna) niemand over hoort. De Amerikaanse arts-onderzoeker Robert Malone, één van de uitvinders van de mRNA vaccin-techniek, waarschuwde onlangs onder andere voor auto-immuunziekten, die zich pas maanden of jaren na de inenting openbaren. Vanwege de ‘noodvergunning’ heeft Pfizer een risicoplan (‘Risk Management Plan’) moeten indienen bij de EMA. Daarin wordt een “belangrijk potentieel risico” benoemd: Antibody Dependant Enhancement, oftewel ADE. In Ogen Wijd Open hebben we hier over gesproken met huisarts Elke de Klerk. Het artsencollectief is ook van mening dat hier te weinig onderzoek naar wordt gedaan.
https://artsencollectief.nl/risicos-van-antibody-dependent-enhancement-ade-nog-onvoldoende-onderzocht/ - Schade is voor eigen risico. Als een kind (blijvende) schade oploopt door het coronavaccin, kan niemand aansprakelijk worden gesteld. De producenten van de coronavaccins zijn hiervan gevrijwaard door overheden.
- Vertrouw op de natuurlijke immuniteit van kinderen. Voor deze overweging lopen wij erg warm. In de Britse krant The Times hielden eind juni vooraanstaande Britse immunologen een pleidooi tégen het vaccineren van gezonde tieners. “Kinderen langs de natuurlijke weg Covid-19 laten oplopen is beter voor ze dan inenten”, zei bijvoorbeeld socioloog en hoogleraar dr. Robert Dingwall. Waarschijnlijk hebben intussen al aardig wat Nederlandse kinderen en tieners natuurlijke immuniteit verworven. Als na de zomervakantie de scholen weer beginnen, zullen dat er nog meer zijn. In deze groep voegt vaccinatie helemaal niets toe, behalve het risico van (ernstige) bijwerkingen. Ook kinderen kampen met tekorten aan voedingsstoffen, aanvulling met vitamine D, C en zink is zinvol.
- Kijk naar wat er elders gebeurt. In het advies van de Gezondheidsraad is te lezen dat tot nu toe slechts enkele Europese landen hebben besloten tot het vaccineren van gezonde kinderen vanaf 12 jaar, waaronder Duitsland. De WHO is terughoudend als het gaat om het inenten van kinderen tegen corona. Ze verklaren dat er nog onvoldoende bewijs is voor het gebruik van vaccins tegen Covid-19 bij kinderen.
In de brochure worden deze 10 punten nog verder uitgediept en onderbouwd. Op de website zijn verschillende interessante artikelen te vinden die een genuanceerd tegengeluid geven. We hopen dat de brochure je helpt in je keuze. Onze kinderen zijn het waard om ons in deze materie te verdiepen, aangezien ze dat zelf nog niet (aan)kunnen (ook niet als ze 16 zijn).
Heb je de vijfdelige docuserie Ogen Wijd Open nog niet gezien? We zijn op zoek gegaan naar de volledige werkelijkheid van de Covid-vaccins. En omdat het verhaal nog niet afgelopen is, komen er meer delen. Op www.ogenwijdopen.nl kun je alles bekijken (10 a 15 minuten per deel). We lezen graag via het contactformulier wat je er van vond.
Brochure AC jongerenprikDownload deze brochure: